Troubleyn | Jan Fabre

STIGMATA. ACTIONS & PERFORMANCES (1976 - 2016)

Jan Fabre. Stigmata. Actions & Performances 1976-2016 neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het geheugen van deze Vlaamse artiest. De tentoonstelling doet dit aan de hand van tekeningen, foto’s, studiemodellen – door Fabre ‘denkmodellen’ genoemd – en filmopnamen van zijn performances, van de tweede helft van de jaren 70 tot nu.

De bezoeker wordt begroet door een labyrint van tafels die de filosofieën van de artiest introduceren. Dit helpt om zijn ideeën, zijn herinneringen en zijn kunstwerken te begrijpen die diepgaand door de traditie van de Vlaamse schilderkunst geïnspireerd zijn, met een belangrijke focus op de studie en het gebruik van het lichaam. Dit boekje behandelt vijf van de performances die op de tentoonstelling worden gepresenteerd. De respectieve tafels zijn aangeduid met een specifiek icoon.

“De hele Stigmata-tentoonstelling draait rond de glazen tafel die in Zaha Hadids ruimte een doorzichtig en vlak meer creëert waarop materialen als herontdekte fragmenten van de performances van Jan Fabre drijven, van kostuums tot opnames, van foto’s tot tekeningen.”?

 

- Germano Celant, curator van Stigmata

Beelden


close