Troubleyn | Jan Fabre

INSECT DRAWINGS & INSECT SCULPTURES (1975-1979)

Jan Fabre staat onder meer bekend voor zijn werken gemaakt van kevers, die hij zowel als symbool ziet voor de schoonheid van het leven als de vergankelijkheid ervan. Meer dan 30 jaar geleden begon hij met het verkennen van de insectenwereld en dit thema blijft hem tot op de dag van vandaag aanspreken als kunstenaar. 

De ikob-tentoonstelling richt zich specifiek op Fabre's vroege ontwikkeling en de benandering van zijn eigen werk als een jonge kunstenaar in de jaren 70. Met ongeveer 130 insectentekeningen, insectensculpturen, een 'Spiders Heads Theatre' en een tent als insectenlaboratorium, presenteert ikob sleutelwerken van de Antwerpse kunstenaar. De eeuwige cirkel van leven, dood en wederopstanding, de constante metamorfose en de visualisatie van onzichtbare energieën bepalen en verenigen het hele oeuvre van de kunstenaar. Al in zijn vroegste werken ontdekken we zijn interesse voor het lichaam en zijn beweging, instinct en intuïtie.  

"Er is één constante in het werk van de Antwerpse kunstenaar, de tekening. Nooit, en welke discipline het ook aangaat, het is nooit gescheiden. Het heeft een duidelijke dubbele status; enerzijds zijn ze de perfecte reflectie van Jan Fabre zijn esthetiek, anderzijds zijn ze fantastische ideeëntanks." – La Libre Belgique

Beelden


close