Troubleyn | Jan Fabre

The Artist/Knight

11.07.2017 – 05.11.2017


© Angelos bvba / Photo: Lieven Herreman

The Artist/Knight is een tentoonstelling met en over kunstenaars die het ridderschap in zich dragen en de ridder ‘belichamen’ in talloze varianten, tussen milde ironie en tomeloze geestdrift.

Curator Joanna De Vos ging op verkenning en creëerde voor het Kasteel van Gaasbeek een internationale expo rond bevlogen artiesten die zich de erfgenamen voelen van de vurige ridderschaar. De kunstwerken leiden u naar een imaginaire wereld die de ridderziel evoceert, met thema’s zoals het zelfportret van de kunstenaar als ridder, de uitrusting en inborst, de strijd, het schaak- en steekspel, het hartstochtelijke zoeken naar authenticiteit, de zelfverloochening en de wilskracht die het blazoen sieren.

Enkele werken van kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw geven het parcours een historische inbedding.

The Artist/Knight is een hommage aan de ridder als stijlfiguur, als poëtische icoon die galant door onze verbeelding galoppeert. Een speurtocht naar ons betere ik. Een ontmoeting met de integere held die we allemaal zouden willen zijn.

Met werk van Marina Abramovi?, Uldus Bakhtiozina, Horia Damian, Robert Devriendt, Davide Dormino, Tracey Emin, Jan Fabre, Laurent Grasso, Phil Griffin, Damien Hirst, Oda Jaune, Kubra Khademi, Meiro Koizumi, Barbara Kruger, Pere Llobera, Kris Martin, Jonathan Meese, Fabien Mérelle, Benjamin Moravec, Eleni Mylonas, Luigi Ontani, Antonis Pittas, Quiet Ensemble, Gabriel Roca, Rob Scholte, Adeela Suleman, Hannelore Van Dijck, Hans Van Houwelingen, Marko Velk, Antonello Viola, voorforvaast fanclub, Andy Wauman en Yoko Ono.

 

OPENINGSUREN

Van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u)

 

INLICHTINGEN

00 32 (0)2 531 01 30

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

 

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40

1750 Gaasbeek

 

website

close