Troubleyn | Jan Fabre

Stigmata. Actions & Performances: 1976-2013

24.04.2015 – 27.09.2015


© Angelos bvba - Maarten Vanden Abeele

Het M HKA heeft een duurzaam engagement voor Jan Fabre, en vertrekt daarbij vanuit diens performances die als de ‘oerbron’ van al zijn ander werk kunnen worden beschouwd.
Dat was ook de insteek van het dubbelproject met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) rond Fabre in 2006, Homo Faber. Het deel in het KMSKA leidde tot de tentoonstelling Ange de la métamorphose in het Louvre in Parijs in 2008, en breidt zich verder uit in 2016 tot een grote solotentoonstelling in de Hermitage in Sint-Petersburg. De tentoonstelling Homo Faber in het M HKA kreeg een indrukwekkend vervolg met de tentoonstelling die Fabre in 2013 maakte met de legendarische tentoonstellingsmaker Germano Celant in het MAXXI in Rome: Stigmata, Actions & Performances 1976–2013. Deze tentoonstelling komt nu naar het M HKA en zal vanuit Antwerpen verder reizen, om te beginnen naar het MAC in Lyon. Het M HKA is de belangrijkste bruikleengever voor deze tentoonstelling die in een bijzondere scenografie een overzicht geeft van alle performances en acties van de kunstenaar.
Stigmata geeft op een diepgaande manier een overzicht van de performances van Jan Fabre. Het initiële tentoonstellingsbeeld is een radicale doortrekking van een presentatiewijze die de kunstenaar al uittestte tijdens Homo Faber: instrumenten van performances tonen op werktafels met glazen bladen op schragen. In Stigmata is dit een stroom van tientallen tafels geworden, waar op de meest diverse manieren herinneringen aan performances worden opgehaald: door middel van de objecten die Fabre gebruikt, aan de hand van maquettes die hij ‘denkmodellen’ noemt, met tekeningen, foto’s en allerlei materiaal dat men ‘documentair’ zou noemen, maar in deze opstelling een grote directheid herwint omdat de toeschouwer telkens weer andere impulsen aangereikt krijgt in een onmiddellijke, lichamelijke nabijheid van een relatie met een tafel en iets dat er op ligt.
Her en der rijzen uit die stroom van tafels gestalten op, maar ook de kostuums van zijn performances. Ook op de muren gaat deze tentoonstelling de hoogte in, met naast een dertigtal film- en videoregistraties ook suites van tekeningen en monumentale foto’s die beelden op zich zijn, maar ook de bekende BIC-dweilen uit de M HKA-collectie. Stigmata, Acties & Performances 1976–2013 is een genereus, levendig overzicht dat geen tentoonstelling is, maar een presentatie die een krachtige vorm heeft gevonden waarin de performance nog nazindert en opnieuw kan worden ontdekt.

Curator: Germano Celant

De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met Angelos en was mogelijk dankzij de steun van At The Gallery en LIMA.

 

OPENINGSUREN

Dinsdag – zondag: 11u – 18u
Donderdag: 11u – 20u

INLICHTINGEN

0032 3 260 99 99
info@muhka.be

website

close