Troubleyn | Jan Fabre

L'attention au réel

19.05.2017 – 10.09.2017


© Angelos bvba / Photo: Attilio Maranzano

Vlaamse en Hollandse kunst in de collecties van het Musée d’Art et d’Histoire in Genève en het Museum voor Schone Kunsten in Caen.

De tentoonstelling, waarvoor uit de rijke schilderijen- en gravurecollecties van het Musée d’Art et d’Histoire in Genève en het Musée des Beaux-Arts in Caen werd geput, analyseert de opgang en hoogdagen van diverse genres in de Vlaamse en Hollandse kunst in de 16de en 17de eeuw. Bij het begin van de 16de eeuw verschenen in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden nieuwe types van schilderijen die geleidelijk tot echte genres uitgroeiden.

De tentoonstelling vermengt de collecties uit Genève en Caen op een dynamische manier en creëert zo verrassend coherente gehelen die één voor één de belangrijke genres van de klassieke schilderkunst illustreren: devotie- en historieschilderijen, portretten, genrestukken, landschappen en stillevens. In het midden van elke zaal illustreert een reeks oude gravures – van Rembrandt – welke belangrijke rol de houtsnede speelde in de autonomisering van de onderwerpen. Elk onderdeel van de tentoonstelling bevat tot slot ook werk van een hedendaagse artiest die in Vlaanderen of Nederland werkzaam is. Jan Fabre, Hendrik Kerstens, Fiona Tan, Cyprien Gaillard en Hans Op De Beeck zijn er te gast tussen deze oude werken. Creaties uit heden en verleden illustreren zo hoe narratieve of symbolische onderwerpen plaats ruimden voor een gemeenschappelijke aandacht voor de wereld op de meest gevoelige manier.

 

OPENINGSUREN

Maandag - vrijdag: 9u30 - 12u30 & 14u - 18u

Zaterdag - zondag: 11u - 18u

 

INLICHTINGEN

+33 2 31 30 47 70

mba@caen.fr

 

Museum voor Schone Kunsten, Caen
Le Château
14000 Caen

 

website

close