Troubleyn | Jan Fabre

Kunstenfestival Aardenburg

08.07.2017 – 10.09.2017


© Angelos bvba / Photo: Attilio Maranzano

Zeeland is een festival rijker. In juli, augustus en september vindt de eerste editie van Kunstenfestival Aardenburg plaats. Drie maanden lang staat het Zeeuws-Vlaamse stadje Aardenburg in het teken van beeldende kunst.

Met werk van eigentijdse kunstenaars van naam op bijzondere tentoonstellingslocaties. Jan Fabre is de centrale kunstenaar in de Sint Baafskerk. Op de andere locaties is een mix van schilderkunst, fotografie, sculptuur en installaties te zien.

Thema van de tentoonstelling is Plaatsbepaling. Waar sta ik? Ten opzichte van mezelf en de ander? Ten opzichte van de wereld? Ten opzichte van de geschiedenis? Ten opzichte van de kunst?

Het Kunstenfestival Aardenburg organiseert ook tal van evenementen en activiteiten op het gebied van theater, fotografie, film, poëzie en muziek.

 

Sint Baafskerk

Jan Fabre is een de weinige kunstenaars die actief is op drie terreinen: theater, literatuur en beeldende kunst. In alle gevallen zoekt hij de grenzen op. In veel van zijn werk is Fabre zelf concreet aanwezig in de vorm van zijn eigen gestalte of kop.

In de Sint Baafskerk tonen we 13 ‘Hoofdstukken’, waarin Fabre verschijnt met diverse gelaatsuitdrukkingen en uiteenlopende horens. De mens als dier, de man als strijder. Vol opsmuk tot het potsierlijke toe. Maar ook de mens als overlever in de jungle van het bestaan. Fabre noemt zelf het thema van het 15de-eeuws zinnespel Elckerlijc als inspiratie. “Elk mens moet sterven. Ik ben als een ander, ik ben die ander! De thema’s zijn een soort maskers. Achtereenvolgens beeld ik mezelf uit als gangster, clown, punker en zelfs als dommerik met ezelsoren. Ik heb er ook een met een denkpriem die uit mijn schedel groeit. Al die geweien zijn een soort kronen, antennes, maar evengoed verdedigingsmechanismes. Het is een onderzoek van het landschap van de fysionomie. Ik heb er mezelf uitgebeeld tussen mijn twintigste en tachtigste.”

‘De man die het vuur geeft’ is een beeld uit het dagelijks leven: Fabre is een verstokte roker. Maar het is ook een verwijzing naar de Griekse held Prometheus die de mensheid het vuur bracht en daardoor zowel inspiratie als kracht en inzicht gaf. In de ogen van Fabre doet een kunstenaar iets vergelijkbaars. Het beeld raakt aan de verhouding met de Goden. Prometheus gaf eigenlijk een stuk van de macht van de Goden aan de mensen. De relatie met hogere machten speelt ook in ‘De man die het kruis draagt’ een hoofdrol. Wie zo’n geladen symbool op zijn hand kan laten balanceren, etaleert bijzondere kwaliteiten. Maar neemt ook een – wellicht onverantwoord – risico.

‘De man die op het water schrijft’ heeft ook nogal wat betekenislagen. De zeven badkuipen verwijzen naar de zeven dagen van de week en daarmee ook naar de Schepping. De zesde kuip is symbool voor de zaterdag, de dag waarop God de mens schiep. Fabre’s vinger op het water herinnert aan die waarmee Michelangelo Adam tot leven liet wekken. En water staat symbool voor leven, ook in evolutionaire zin.

 

OPENINGSUREN

Dinsdag - zondag: 11u - 17u.

De tentoonstellingslocatie Sint Baafskerk is beperkt open op de volgende data:

  • Zaterdagen 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19, 26 augustus: kerkzaal gesloten vanaf 14u tot 16u
  • Zondag 23 juli en zondag 13 augustus: open vanaf 12u
  • Zondag 27 augustus: kerkzaal gesloten tussen 14u en 17u
  • Zondag 3 september: kerkzaal gesloten tussen 13u en 17u

 

INLICHTINGEN

+31 (0)6 25 32 10 81
samenhetverschilmaken@gmail.com

 

Sint Baafskerk
Sint Bavostraat 3
4527 CJ Aardenburg
Nederland

 

website

close