Troubleyn | Jan Fabre

Jan Fabre. Tribute to Belgian Congo (2010-2013) Jan Fabre. Tribute to Hieronymus Bosch in Congo (2011-2013)

07.02.2014 – 05.10.2014


© Angelos bvba - Attilio Maranzano

With this collection of mosaics, Jan Fabre has created a great epic on terror in beauty as a reflection of our own dark being. The works for PinchukArtCentre are saturated with history and many stories – of life and death and of never-ending beauty, revealed as a dazzling counterpoint to the terror of the crimes committed…Jan Fabre is surely one of the most important artists of our time

Eckhard Schneider

Het PinchukArtCentre (Kiev, Oekraïne) toont de eerste solo tentoonstelling in Oost-Europa van de Belgische kunstenaar Jan Fabre. Met deze tentoonstelling wilt Fabre in twee hoofdstukken verder ingaan op zijn kritische reflecties over het Belgisch koloniaal verleden. Dit thema kwam reeds aan bod in de miljoenen schildjes van de juweelkever die heeft aangebracht in 2002 voor de monumentale plafondschildering “Heaven of Delight” in het Koninklijk Paleis in Brussel.

Het eerste hoofdstuk, “Tribute to Belgian Congo“, is geïnspireerd door de slavernij van miljoenen Congolezen en de gruwelijkheden die hen is aangedaan, maar ook de hebzucht van de kolonialisten, die al de natuurlijke rijkdommen die het land te bieden had gestolen hebben. Fabre toont de logo’s van merken en producten van bedrijven die deze gruwel mede georganiseerd hebben uit winstbejag, de trots van de Belgische industrialisten uit de late 19de eeuw.

Het tweede hoofdstuk, getiteld “Tribute to Hieronymus Bosch in Congo”, benadert de absurditeit en de horror die het land is ondergaan op symbolische wijze, door zowel de iconografie als de beelden uit de schilderijen van Hieronymus Bosch te gebruiken. De werken geven een artistieke vorm aan de kwade daden en staan als een kritiek voor de waanzin die voorkomt wanneer mensen hun grenzen uit het oog verliezen.

OPENINGSUREN

Dinsdag – zondag: 12u – 21u

INLICHTINGEN

+38 (044) 590/08/58
info@pinchukartcentre.org

PinchukArtCentre

1/3-2, “?” Block,
Velyka Vasylkivska/Baseyna str.,
Kiev, Oekraïne 01004

close