Troubleyn | Jan Fabre

Hortus / Corpus

10.04.2011 – 04.09.2011


© Angelos bvba - Attilio Maranzano

Hortus/Corpus: een omvangrijke tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum over en met de Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen 1958). Achter de titel, die uit de simpele woorden tuin (hortus) en lichaam (corpus) bestaat, ligt het universum van Jan Fabre. Het insect, de mens, de engel en het blauw van het eeuwig terugkerende moment waarop de nacht in dag overgaat en leven ontwaakt, spelen daarin een belangrijke rol. Het zijn vier basisgegevens waarmee Fabre zijn gedachten en dromen over leven en dood, schoonheid en afschuw, kwetsbaarheid en geweld, vergankelijkheid en eeuwigheid steeds weer op een andere manier ordent en aan ons toont.
Met zijn beelden, video’s en tekeningen in de museumzalen en gangen en met maar liefst vijf installaties in de beeldentuin maakt Fabre het Kröller-Müller Museum even tot zijn domein. Het accent ligt daarbij op het menselijk lichaam; op het lichamelijke en de capaciteit van het ontladen en weer opnemen van energieën. De man die de wolken meet (1998) is het eerste beeld van Fabre, dat de bezoeker van de tentoonstelling tegenkomt, wanneer hij over het wandelpad door de voortuin van het museum naar de entree loopt. Rechts, op de dakrand van het museumgebouw, op een trapje, staat een mansfiguur. Hij meet met een liniaal de wolken. Voor Fabre staat hij symbool voor dat wat een kunstenaar doet: balanceren op de grens van het mogelijke en onmogelijke.

Jan Fabre is internationaal bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van dit moment. Al meer dan 25 jaar profileert hij zich als grensverleggend performancekunstenaar. Vandaar uit ontstaan enerzijds zijn theaterstukken en opera’s en anderzijds zijn beeldend werk. In het Kröller-Müller museum is Jan Fabre te gast als beeldend kunstenaar.

close