Troubleyn | Jan Fabre

Gold and Blood (Sculptures and Drawings)

18.05.2017 – 30.06.2017


© Angelos bvba / Photo: Pat Verbruggen

Art Bärtschi & Cie heeft de eer om de Belgische artiest Jan Fabre in zijn galerij te ontvangen met zijn derde persoonlijke tentoonstelling: Gold and Blood (Sculptures and Drawings).                                                       

Jan Fabre, die gefascineerd is door het werk van de Franse entomoloog Jean-Henri Fabre (1823–1915), bouwt zijn oeuvre op rond een typologie waarin mens en dier in een gemeenschappelijk kader met een universele taal samenvloeien. Door de spirituele connotatie van goud hervinden zijn figuren hun vergane glorie en ontstaat een gesacraliseerde entomologie: de hand van de artiest verleent hun een zekere immuniteit.

Door te spelen met de codes van hun voorstelling en ze steeds opnieuw te decentreren, schenkt de artiest zijn sculpturen een nieuwe autonomie. In de ruimte van de galerij zijn twee mestkevers te zien, eentje met een bisschopsstaf en eentje met een kennisboom (of levensboom) erbovenop. Symbolisch is dat de staf vrij stevig is om zwakken te ondersteunen, gebogen om verloren schapen terug te halen en puntig om twijfelaars aan te porren. De mestkever vervult de functie van de kunst, een spirituele gids die ten dienste van de mensheid staat en de weg naar het totale bewustzijn toont. Jan Fabre bedient zich opnieuw van de religieuze iconografie met plechtige, gouden figuren die respect en geloof afdwingen om de kijker beter te betrekken bij zijn eigen spirituele tocht.

 

OPENINGSUREN

?Dinsdag - vrijdag: 14u - 18u30

Zaterdag: 11u - 17u

 

INLICHTINGEN

+41 22 310 00 13 

info@bartschi.ch

 

Art Bärtschi & Cie

24, rue du Vieux-Billard

CH-1205 Genève

 

website

close