Troubleyn | Jan Fabre

Facing Time. Rops / Fabre

14.03.2015 – 30.08.2015


communiqué Rops-Fabre web NDLS

Namen nodigt Jan Fabre uit voor een postume ontmoeting met Félicien Rops: een ongezien parcours langs musea en in de openlucht voert u mee op ontdekking in de gedurfde en begeesterende werelden van deze twee Belgische kunstenaars. De fictieve dialoog tussen Rops en Fabre zal de tijd uitdragen, bevragen en uitdagen.

 

“De hele stad wordt geactiveerd. Een tentoonstellingsparcours voert van het Félicien Rops Museum naar het Maison de la Culture en de Eglise Saint-Loup, de plaats waar Charles Baudelaire, zoals beschreven door Bernard-Henri Lévy in zijn onvolprezen roman De laatste dagen van Charles Baudelaire (Grasset, 1988), zijn fatale beroerte kreeg. Langsheen het traject staan, verspreid over de stad, levensgrote bronzen sculpturen van Fabre, zoals De man die de wolken meet (1998) in de Citadel en De man die de sterren dirigeert (2015) op het balkon van het Théâtre Royal, waar twee theaterproducties van Troubleyn/Jan Fabre worden opgevoerd: Preparatio Mortis (2007-2010) en De macht der theaterlijke dwaasheden (2012, re-enactment creatie 1984).”

Joanna De Vos

 

“Het feit dat dit plaatsheeft in Namen is niet zonder belang. Dat het theater van deze wederopstanding dezelfde stad is als deze waar Baudelaire zijn eigen kruisweg aanving, dat deze hommage gebeurt in de schaduw van de kerk waar er een einde kwam aan zijn lijden en hij begon te sterven – kortom, dat deze revanche hem wordt gegund in de stad waar zijn bezoek uitmondde in rampspoed, kan niet zonder betekenis zijn.”

Bernard-Henri Lévy

 

Gastcurator: Joanna De Vos, Kunsthistorica

Met de filosofische blik van Bernard-Henri Lévy

Project in het kader van Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa

www.ropsfabre.be

 

perscontact
Valérie Minten
valerie.minten@province.namur.be
?+32 81 77 53 70

download persbericht

close