Troubleyn | Jan Fabre

De Jaren van het uur blauw.

25.02.2012 – 28.05.2012

Tekeningen en sculpturen 1977-1992


© Angelos bvba - Pat Verbruggen

Van 25 februari tot 28 mei 2012 organiseert het Musée d’Art Moderne van Saint-Etienne Métropole een tentoonstelling gewijd aan het werk van Jan Fabre, met bijzondere aandacht voor zijn werken met Bic balpen.

We nodigen u uit om binnen te treden in de poëtische en gevoelige wereld van een buitengewone kunstenaar. Als artiest en auteur, laat Jan Fabre ons kennis maken met een unieke wereld vol metaforen, fantasieën, symbolen en werkelijkheden. Jan Fabre wordt vaak voorgesteld als een subversieve kunstenaar en laat ons hier het Uur Blauwontdekken, dat uur bij dageraad waarin onze werkelijkheid wordt ondergedompeld in een vreemd universum, waarin de vormen uit hun contouren ontsnappen om zich te verliezen en verspreiden in een diep blauw. Dit poëtische uur wordt de tussenperiode voor allerhande metamorfoses en uitbarstingen, en dus ontstaan en verschijnen dieren, gezichten, voorwerpen op het met blauwe balpen bekrabbelde oppervlak van de tekeningen van Jan Fabre.
Naast de 70 kleine en ongeveer 30 grote tekeningen die worden voorgesteld, worden ook drie architecturale sculpturen, schoendozen, een bed, twee films en twee monumentale zijden doeken getoond, die net als op een theaterscène de indruk van dagdromen bij de bezoekers zullen versterken.
Tot slot heeft de kunstenaar een speciale installatie bedacht voor de inkomhal van het museum. De architectuur van de hal wordt volledig ingenomen en omgevormd tot een soort van paleis gewijd aan de metaforische kracht van een poëzie van de tussenruimte, zacht, innemend en verontrustend.
Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt een uitgebreide catalogus gepubliceerd met essays van Lóránd Hegyi, Stefan Hertmans, Jo Coucke, Giacinto Di Pietrantonio, Pascal Gielen en Bart Verschaffel.

“Jan Fabre is één van de weinige kunstenaars uit ons tijdperk die op zo drastische wijze het metaforische inbouwt in wat onmiddellijk waarneembaar is – en het daarin zijn volle potentieel laat ontplooien.”
Lóránd Hegyi

OPENINGSUREN

elke dag 10u-18u
gesloten op dinsdag

INLICHTINGEN

+33 4 77 79 52 42

Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne Métropole
La Terrasse – BP 80241
42006 Saint-Etienne Cedex 1
France

close