Troubleyn | Jan Fabre

LE CARNAVAL DES MORTS (LA FAMILLE ROYALE)

21.01.2017 – 29.01.2017

EDITE ET OFFERT PAR JAN FABE - LE BON ARTISTE BELGE


© Angelos bvba / Photo: Pat Verbruggen

Le Carnaval des Morts (La Famille Royale) is een nieuwe reeks van negenendertig kleine potloodtekeningen speciaal gemaakt voor de BRAFA Art Fair, die spelen op het idee van het Belgische, de nationalistische stereotypen, en de typische Vlaamse vitaliteit en karakter. Gemaakt met een techniek die Fabre voor het eerst gebruikte in de jaren tachtig, deze tekeningen vertrekken van bestaande beelden, waarbij de kunstenaar details toevoegt of verbergt. De kleine afbeeldingen vereeuwigen koning Leopold III en Astrid van Zweden tijdens diverse formele gelegenheden, die Fabre herinterpreteert als surrealistische momenten van feest. Hij laat de figuren maskers, carnavals hoeden, valse neuzen, hoorns en felgekleurde kleding dragen. Hij viert dood als onderdeel van het leven zelf, in een carnaval van bizarre geesten, die terug te komen tot leven als de sociale code wordt afgeschud.

De opstelling wordt vervolledigd door drie koninklijke bustes. Klassiek in techniek en vorm zijn ze echter geschilderd en zo uitgedost, dat ze tot veelkleurige maskers worden: Leopold I, een hoogopgeleide diplomaat, die de troon in Griekenland heeft afgewezen en de eerste koning der Belgen werd; Albert I, bekend als "De Soldaat-Koning" vanwege zijn moed tijdens de Eerste Wereldoorlog en "De Ridder-Koning 'dankzij zijn ridderlijke manieren; en Leopold III, moedig in oorlogstijd, maar zo autocratische dat hij de overheid, mensen en bondgenoten tegenwerkte.

Er is geen behoefte om ze belachelijk te maken, maar misschien te bevrijden van rigide kaders: kunnen de Belgische royals de voorkeur hebben gegeven aan carnaval in plaats van militaire parades? Of misschien hadden ze graag de kleuren van de vlag gedragen in de outfit van een clown? Zijn de officiële uniformen misschien niet absurde maskers op zichzelf?

Curator: Melania Rossi

OPENINGSUREN

Alle dagen: 11u - 19u

Donderdag 26 Januari: 11u - 22u 

close