Literary Arts | Jan Fabre

Over Jan Fabre

Jan Fabre (Antwerpen, 1958) staat in binnen- en buitenland bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij heeft zich de voorbije 40 jaar geprofileerd als performancekunstenaar, theatermaker, auteur en beeldend kunstenaar. In elk genre dat hij bespeelt, verlegt hij grenzen.

Hij was de eerste levende kunstenaar die werd uitgenodigd zijn werk te exposeren in het Louvre te Parijs (2008) en in het State Hermitage Museum in St. Petersburg (2016). In 2014 creëerde hij het alom bejubelde Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance).

Al heel vroeg schreef Jan Fabre: notities, nachtboeken,  teksten, woorden als sonore beelden waarmee hij uitdrukking gaf aan het onbekende in zichzelf. "Ik wilde schrijven omdat ik overkookte van woede en genot, fantasieën en denkbeelden. Ik wilde duidelijk maken dat ik bestond. Juist door - zoals Rimbaud schreef - de chaos te vergroten, probeerde ik mezelf te vinden. Ik schreef onder andere theaterteksten."

Jan Fabre is de auteur vaneen reeks intieme Nachtboeken, van 1978 tot vandaag, en van een inmiddels indrukwekkende verzameling theaterteksten.

close